Prima pagină > Nostalgii Urbane > Amintiri din Copilarie Ep. 25 – Seriale occidentale (Partea 2)

Amintiri din Copilarie Ep. 25 – Seriale occidentale (Partea 2)

„Omul din Atlantis” („Man from Atlantis”)
13 episoade/45 min, făcute de americani, care a rulat pentru prima data la ei din sept. 1977 și pană in iunie 1978. Patrick Duffy în rolul lui Mark Harris, un tip amnezic, care putea respira sub apă, ultimul supraviețuitor al miticei Atlantida.

”Linia maritima Onedin” (”The Onedin Line”)
Serial BBC, difuzat la ei din 1971 până în 1980, 8 sezoane cu 91 episoade/50 min, un serial bun, pe care îl vedeam duminica dupa-amiaza, o adevarata „saga” de familie. Serialul prezintă aventurile pe mare și încercările la care este supus ambițiosul James Onedin (Peter Gilmore ) pentru a inființa , la începutul secolului al XIX -lea, o Linie maritima care să poarte numele familiei.

”Radacini” (”Roots”)
O drama istorica, bine facuta de americanii de la ABC, un mini-serial (doar 8 episoade), vazute pentru prima data la ei in ian. 1977. O saga a negrilor, a napastuiților istoriei americane, de la primii lor pași, ca sclavi, pe noul continent, pană la razboiul de secesiune care le-a redat libertatea, fără a le aduce insă și egalitatea in drepturi cu albii.
Romanul lui Alex Haley stă la baza serialului, a odiseei unui tanar negru de 16 ani, Kunta Kinte (LeVar Burton), un negru din Gambia, vânat de negustorii de sclavi, care ajunge în America anilor 1750. Serialul prezinta viața lui și a urmasilor săi, până la 1870.

”Tineri în luptă” (”Young Rebels”)
Lansat in SUA in sept. 1970, 15 episoade/60 min, nu am amintiri despre acest serial, doar ca acțiunea se desfașoara in timpul războiului de independența din State. Un grup de 4 tineri americani (3 baieți si o domniță) harțuiesc trupele engleze in fel si chip. Unul dintre ei este Louis Gossett Jr. (în rolul lui Isak Poole), ceilalți sunt Richard Ely (în rolul lui Jeremy Larkin), Alex Henteloff (în rolul lui Henry Abington) și Hilary Thompson (în rolul lui Elizabeth Coates). La noi rula duminică la prânz, parcă…

”Poldark”
Foarte bun serial TV produs de BBC, 2 sezoane, 29 episoade a 50 min. fiecare, distribuit pentru prima dată in oct. 1975 în Anglia. Bine făcut, era luni-seara, parcă.

Un ofiter britanic, Ross Poldark (interpretat de Robin Ellis), se întoarce din prizonierat (războiul de independența) si își gasește tatăl mort, moșia in paragină, iar soția, măritată cu un văr. In târg cunoaște o tânară fetișcană, Demelza Carne ( Angharad Rees), o mică „sălbăticiune”, fiica unui miner, lihnită de foame, pe care o salveaza dintr-o încăierare și pe care o ia acasa ca slujnică. Aceasta fată îi cucerește inima, se căsătoresc, au împreună un copil, dar evenimentele acelor ani tumultoși, lupta lui Ross pentru apărarea comunitații de mineri, intervenția fostei logodnice și ura înverșunată dintre el și puternicul bancher George Waleggan le marchează căsnicia. Era luni seara.

”The Forsyte Saga”
Un foarte bun serial-dramă TV, produs de BBC, care a rulat în Anglia în ian.-iul. 1967, la noi cred că a fost dupa 1970, luni seara. Produs in 26 episoade de 50 min. fiecare, filmul are la bază cele 3 nuvele ale lui John Galsworthy și prezintă, urmărind vreme de 3 generații (din 1879 până în 1926), familia victoriana Forsyte, formată din bătrânul Jolyon, alături de frații și surorile lui și de copii, care sunt principalii eroi ai romanului. În distribuție, Kenneth More (Jolyon Forsyte), Eric Porter (Soames Forsyte), Nyree Dawn Porter (Irene Forsyte), Fay Compton (Ann Forsyte), Michael York („Jolly” Forsyte) și Susan Hampshire (Fleur Forsyte) au fost foarte buni.

”UFO”
Un serial SF făcut de televiziunea britanică, a fost lansat în 1970, simultan în UK și Canada. 26 de episoade/50 min, niște extraterești răi de tot, care răpeau și omorau pământeni…, nu am niciun remember despre el.

”Un șerif la New-York” (”McCloud”)
Serial de aventuri realizat de americanii de la NBC, vazut pentru prima dată între 1970 și 1977, 46 episoade cam ciudat făcute (20 dintre ele a 120 min, 19 a 90 min. și 7 a o oră, la noi au fost date cate o oră, parcă…). Șeriful Sam McCloud (Dennis Weaver) din Taos, New Mexico, vine în metropolă după un criminal și este convins să rămână ca să învețe metode polițienești noi. Îl vedeam sâmbătă seara.

”Maddie și David” (”Moonlighting”)
Un serial de duminică la prânz, cu Cybill Shepherd ( Maddie Hayes) şi Bruce Willis (David Addison) în rolurile principale. Bruce avea păr pe cap la vremea aia… Un serial american, făcut de ABC, 5 sezoane a 66 de episoade (40-45 min. bucata), s-a văzut pentru prima dată în 1985 (la noi cred că a fost după 1990…), este serialul care l-a lansat pe Bruce Willis. O agenție de detectivi, Blue Moon Detective Agency, cu doi asociați, flirt, uşi trântite, crime şi enigme de dezlegat, dialoguri savuroase, toate debordând de umor şi ironie spumoasă, picurate cu puţină dramă. Când cei doi au facut in sfârșit sex în episodul I’m curious… Maddie, serialul a inregistrat o audiență de 60 de milioane de spectatori. Tema muzicală a serialului, interpretată de cântărețul de jaz Al Jarreau, a devenit hit.

”Norii negri” (”Czarne Chmury”)
Serial polonez de capă și spada ce a rulat in 1973 pentru prima data, având la bază trilogia istorica a lui Henryk Sienkiewicz (Prin foc și sabie, Potopul si Pan Wolodyjowski, cine nu le-a citit, a pierdut mult). O poveste captivantă din sec. XVI-XVII, în care polonezii și prusacii sunt precum șoarecele și pisica și care are parte de toate ingredientele genului: acțiune, suspans, romantism. Aventurile personajului principal, polcovnic (colonel) Dowgird, și ale locotenentului sau mă țineau cu sufletul la gura. 10 episoade/o ora. Cred că era joia.

”Caracatiţa” (”La Piovra”)
Michele Placido în rolul lui Corrado Cattani, Patricia Millardet ca Silvia Conti, Remo Girone în rolul lui Tano Cariddi. Foarte bun serial poliţist, făcut de RAI TV, văzut pentru prima dată în martie 1984. La noi se pare că a rulat în 1992. Cine nu-l mai ţine minte pe comisarul Corrado Cattani, un inspector de poliţie ce şi-a dedicat viaţa luptei împotriva mafiei. Chiar şi când familia şi viaţa îi sunt grav puse în pericol de mafioţii italieni, Corrado continuă lupta. Nu ştiu câte episoade a avut, sunt 10 serii, în cea de­-a 4a, la final, Corado este împuşcat. Cele mai interesante şi complete informaţii le-am găsit aici.

„17 Momente ale unei primaveri” (”Semnadtsat mgnoveniy vesny”, în rusă Семнадцать мгновений весны)
Acțiunea se petrece spre sfârșitul celui de-al 2a RM și urmărea acțiunile unui spion rus, colonelul Isaev, infiltrat în armata germană ca SS Standartenführer Max Otto von Stirlitz, interpretat de Vyacheslav Tikhonov (1928-2009). Serialul are la bază fapte reale și a rulat pentru prima dată în 1973; la noi cred că a rulat după 1980. 12 episoade a 70 min., este considerat cel mai bun serial de spionaj realizat de ruși. Un serial bine făcut, care mi-a plăcut.
Vezi si Seriale occidentale (Partea 1)
Vezi si Seriale occidentale a anilor ’90

 
Ii multumim lui „Robotzel 3” care ne-a ajutat cu textele si care a propus acest episod.

 1. Marco Polo
  7 februarie 2013 la 23:11

  Mulţumim mult pentru această readucere în memorie. Le-am văzut episodic, sau…sporadic, cam pe toate serialele menţionate. Eram student şi nu prea avam timp…Mama era deja la pensie şi le urmărea cu mare atenţie…Eu am văzut complet doar pe cel sovietic care era tradus de către TVR, ca titlu, „17 clipe ale unei primăveri”…
  Numai bine şi multe postări la fel de bune şi de interesante ca şi cele de până acum !

  • 8 februarie 2013 la 11:38

   Multumesc pt aprecieri. Numai bine si tie.

 2. Anonim
  15 decembrie 2013 la 16:18

  4 Tanchisti si un caine va spune ceva? „Czterej pancerni i pies”, este un film serial de televiziune polonez, bazat pe cartea scrisă de Janusz Przymanowski. Efectuat între 1966 şi 1970, seria este compusă din 21 de episoade de 55 minute fiecare. Acţiunea filmului este situată între anii 1944 şi 1945, în timpul celui de-al doilea război mondial, şi urmăreşte aventurile unui echipaj de 4 tanchişti şi un câine (Sarik) la bordul unui tanc T-34.

 3. nick 62
  8 ianuarie 2014 la 10:19

  nu se poate sa amintiti de alte filme si sa nu pomeniti de OM BOGAT OM SARAC ,care a facut furori la vremea respectiva 78-79 .felicitari administratorului acestei rubrici in primul rind pentru ca nu ne lasa sa uitam si de momente bune din copilaria noastra si apoi pentru rabdarea de a intrtine asa ceva .numai bine si sanatate .

  • 9 ianuarie 2014 la 19:02

   Iti multumesc pt aprecieri, daca exista mai multe seriale pe care le-am omis si pe care ai dori sa le mentionezi atunci o poti face aici, cu cel mai mare drag le voi prelua intr-un post urmator.

 4. mar
  7 februarie 2015 la 19:43

  A fost un serial francez innaintea serislului Familia Paliser nu pot sa-mi amintesc cum de numea . Stie cineva?

 5. Dan
  10 martie 2015 la 14:32

  Ar mai fi fost si serialul western „Bonanza”, cu Lorne Green, parca…

 6. Dan
  8 aprilie 2015 la 17:58

  Si mi-am mai adus aminte si de serialul „Razbunatorii” cu Diana Rigg si Patrick Macnee, care a rulat in perioada anilor ’60-’70…

 7. Anonim
  26 mai 2017 la 22:44

  Alte seriale, difuzate in anii 1970s

  „Evadatul” (El Fugitivo), S.U.A. 1963-1967, 120 episoade, cu David Janssen, in rolul lui Dr. Richard Kimble. La noi a rulat o versiune in limba spaniola.

  „Lunga vara fierbinte” (Long Hot Summer), S.U.A. 1965-1966, 26 episoade, cu Roy Thines – Ben Quick si Nancy Malone – Clara Varner

  „Mannix”, S.U.A. 1967-1975, 194 episoade, cu Mike Connors – Mannix

  „Ce vraji a mai facut sotia mea” (Bewidched), S.U.A., 1964-1971, cu Elisabeth Montgomery – Samantha, Dick York – Darrin

  „Kojac” , S.U.A., 1973-1978, 125 episoade, cu Telly Savalas – Kojac.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: