Prima pagină > Valori Romanesti > Mari Actori – Sergiu Nicolaescu

Mari Actori – Sergiu Nicolaescu

Sergiu Nicolaescu s-a nascut pe 13 aprilie 1930 la Tg-Jiu, in Duminica Floriilor. Este ambitios, perfectionist si nu renunta la un lucru pâna nu reuseste sa il faca foarte bine. La 5 ani a parasit Tg-Jiu, familia stabilindu-si resedinta la Timisoara. Acesta este de fapt orasul copilariei lui. De mic copil i-au placut filmele si isi dorea sa joace in ele. Era seful unei bande de circa 30 de copii, iar zona lor se intindea de la Spitalul Militar pana la podul dintre Cetate si Mehala. A facut ultimele 4 clase de liceu in 2 ani.

1948 – La treminarea liceului, a intrat la trei facultati: Belle Arte, Politehnica si Scolala de Ofiteri de Marina. Lucra pentru rege, la Savarsin si astfel i s-a propus sa plece cu acesta, cand a parasit Romania, dar regele s-a razgandit si astfel a ramas in tara. Pe 5 ianuarie 1948 regele a fost arestat. Tatal sau a fost arestat si el si a stat nejudecat cam un an; adus la Bucuresti a fost anchetat chiar de Nicolschi, in cladirea Senatului de astazi, pe atunci Minsterul de Interne. A fost condamnat la 7 ani, in urma unui proces tipic comunist, ajungand la Canal. Tatal sau a murit in ’94, cand avea 92 de ani.

1954 – La doi ani de la absolvirea Politehnicii, i s-a propus un post de director tehnic la un I.A.S de langa Bucuresti, devenit mai tarziu Gospodaria partidului. Intamplarea a facut sa se intalneasca cu un coleg din Politehnica, repartizat in Cinematografie si astfel ajunge sa aiba legatura cu acest domeniu.

1962 – Joaca in Memoria Trandafirului multumita lui George Macovescu si Mihnea Gheorghiu. Succesul acestui film a fost neasteptat, si s-a difuzat la Paris, de Craciun, timp de 10 ani. Filmul e o metafora: dureaza 7 minute si este o poveste cu flori ce intruchipeaza destinele unor oameni. A luat pentru el Premiul de Excelenta al Uniunii Tehnicienilor din cinematografia mondiala.

1967 – Are loc premiera pariziana a filmului „Dacii”, era coproductie francezo-româna. Pe Champs-Elysees, in dreptul restaurantului „Fouquets” trona un afis al filmului, urias si avand textul: „un film du Serge Nicolaesco”. Era o foarte mare satisfactie pentru un tanar debutan de 37 de ani

1968 – A lucrat in calitate de regizor cu Orson Welles, Laurence Harvey si alti mari actori americani si europeni, chiar la Bucuresti la filmul Batalia pentru Roma – productie americano-germana.

1970 – filmul „Mihai Vitezul”. Problema alegerii actorului pentru rolul Mihai Viteazu, a fost foarte complicate. A facut o lista cu posibilii interpreti. Au candiadat pentru Mihai Viteazul vreo 10-12 actori, intre care si: Ilarion Ciobanu, Mircea Albulescu, Amza Pellea, Florin Piersic, George Constantin, Emanoil Petrus. Americanii l-au ales pe Sergiu nicolaescu si filmarile au inceput cu el.Mai tarziu au venit indicatiile ca Mircea Albulescu sa-l joace pe Mihai. S-a opus si a zis: „Eu sunt regizor, eu hotarasc! De azi, Amza Pellea va fi Mihai Viteazul.”

In urmatorii 20 de ani a fost foarte activ si a facut cam doua filme si jumatate pe an.Dupa Revoluţia Romana din 1989, in care a fost implicat, Sergiu Nicolaescu a sustinut Frontul Salvarii Nationale, fiind ales in repetate randuri senator pe listele acestei formaţiuni politice, iar apoi pe ale PDSR (PSD).
La iniţiativa sa s-a infiinţtat Comisia Senatoriala de Cercetare a Evenimentelor din 1989, initial condusă de dansul, iar ulterior de taranistul Valentin Gabrielescu.
A scris mai multe cărţi referitoare la Revoluţia din 1989.

Sergiu Nicolaescu a demonstrat in anii ’70 o reala vointa de a-si insusi tehnici narative si de montaj preluate din cinematograful american comercial, pe care le aplica filmelor sale de actiune si suspans. Este genul pe care il stapaneste cel mai bine.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit joi dimineata 3.01.2013, la varsta de 82 de ani, in urma unor complicatii cardiace si pulmonare severe, informeaza spitalul Elias.

Sursa: cinemagia.ro

 1. Uwe
  3 ianuarie 2013 la 18:29

  Om bun. Daca nu era el, nu prea existau filme romanesti de actiune. Filmele mele preferate sant: „Duelul” si comedia „Nea Marin Miliardar”

  • 3 ianuarie 2013 la 18:41

   Asa este, un om foarte talentat, pacat ca sa stins astazi din viata cu toate ca nu parea sa aiba probleme cu sanatatea. Dumnezeu sa-l odihneasca.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: