Prima pagină > Valori Romanesti > Mari Actori – Stela Popescu

Mari Actori – Stela Popescu

Stela Popescu (n. 21 decembrie 1935, Bălți, Basarabia) este o actrita de teatru si film. A realizat cupluri celebre alaturi de Stefan Banica si Alexandru Arsinel. Stela Popescu, doamna Teatrului de Revista, a reusit sa se mentină in topul celor mai iubiti actori ai scenei romanesti timp de bine de jumatate de veac.

Stela Popescu s-a nascut intr-o familie de invatatori modesti, iar prima amintire pe care o are bine intiparita in memorie este invadarea Basarabiei de catre armata rusa. Atunci, în 1940, tatal ei considerat intelectual, deci dusman de clasa, este deportat in Siberia, iar mama se refugiaza, impreuna cu fiica in Romania, la Brasov. In 1953, sustine examenul de admitere la facultate si este repartizata la Facultatea de Limbaă Rusa „Maxim Gorki“, la care renunta dupa un an si jumătate cand intra in echipa Teatrului Ministerului de Interne. In 1956 este admisa la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, iar în paralel continua sa sustina spectacole de teatru. La sfarsitul facultatii, este repartizata la Teatrul din Brasov, acolo unde ajunge sa sustina 400 de spectacole pe an. Din 1963 pana in 1969 joaca la Teatrului de Revista „Constantin Tanase”. In 1969, Stela paraseste Revista si se angajeaza la Teatrul de Comedie, ceea ce nu o impiedica sa continue colaborarea cu Radiodifuziunea Romana (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963 pana in prezent. In paralel, sustine si o colaborare cu Revista Romaneasca, sub condeiul lui Mihai Maximilian, cu care avea sa se casatoreasca în 1969, la putin timp dupa divortul de Dan Puican. Totodata, joacă in celebrul serial „Boema” de la Gradina Boema, spectacole care se inscriu in peisajul anti-putere pentru vremea aceea, cu succes de public foarte mare. Timp de 24 de ani cat a jucat la Teatrul de Comedie, vara, cand se incheia stagiunea teatrala, juca la Revista la Gradina Boema. La Teatrul de Comedie joaca din 1969 pana in 1993, cand revine la Teatrul de Revista „Constantin Tănase”, unde lucrează si in prezent. Pe scena Teatrului de Revista „Constantin Tanase” si pe cea a Teatrului de Comedie, Stela Popescu straluceste in piese precum „Omul care a vazut moartea”, „Mama Boema”, „Boema, slabiciunea mea” etc. A jucat 18 ani in „Presul”, 12 ani în „Petitoarea” si 10 ani in „Plicul”. A avut sansa de a lucra cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu.

In anii 1971-1979 face un cuplul memorabil, pe scena si la televiziune, cu Stefan Banica. Cat despre longevivul cuplu umoristic Stela – Alexandru Arsinel, care a inceput in 1979, acesta a fost garantia umorului de calitate si in prezent, dar si in trecut, cand textele scenetelor erau semnate Mihai Maximilian.

In 1958, debuteaza in cinematografie in pelicula „Alo? Ati gresit numarul”. A jucat in peste 25 de filme precum „Nea Marin miliardar” (1979), „Pe malul sting al Dunarii albastre” (1983), „In fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), etc.

Stela Popescu a facut o cariera memorabila si in televiziune. A jucat in televiziune de la infiintare pana in prezent, in piese de teatru si emisiuni de divertisment, reusind sa transmita ceva din spiritul satiric si contestatar al Revistei prin textele unor scriitori de valoare: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava sau Dan Mihăaescu. TVR a scos pe piată DVD-urile „O stea printre stele” (2006) si „Stela si Arșinel” care reunesc cele mai memorabile aparitii TV ale Stelei Popescu.

Incepând jumatatea anilor ’90, Stela Popescu a fost moderatoare unor emisiuni TV pentru femei pe posturile TVR, Realitatea si Național TV.

Joaca in serialul TV „Cuscrele” (2005-2006) precum si in telenovelele „Razboiul sexelor” (2007-2008), „Regina” (2008-2009) si „Aniela” (2009-2010) unde face o creatie memorabila in rolul Coanei Chiva. In 2011 revine cu o participare speciala in telenovela Iubire si Onoare .

Sursa: wikipedia.org

Un interviu realizat de catre Eugenia Voda in cadrul emisiunii „Profesionistii” cu Stela Popescu si Tamara Buciuceanu gasiti aici accesand linkul.

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: