Prima pagină > Valori Romanesti > Mari Actori – Anda Calugareanu

Mari Actori – Anda Calugareanu

Anda Calugareanu, pe numele adevarat Anca Miranda Calugareanu s-a nascut pe 24 octombrie 1946, la Bucuresti, si a fost o actrita si interpreta de muzica usoara, ramanand celebre cupletele sale alaturi de Toma Caragiu. Si-a imprumutat vocea personajului din Filmul “Maria Mirabela”(1981), iar mai tarziu a moderat o emisiune matinala pentru copii, alaturi de papusa Omide.

A debutat in muzica in 1965. Actorul Mircea Crisan a invitat-o pe scena Salii Palatului sa cante cu formatia “Sincron“. A facut trio cu Dan Tufaru si Florian Pittis. Descopera folkul prin Florian Pittis si Sorin Chifiriuc. Incepe sa compuna la chitara, iar roadele le culege in Cenaclul Flacara. “Am fost coleg de liceu cu Anda Calugareanu si Dan Tufaru.

Mircea Crisan este cel care a sfatuit-o sa-si schimbe prenumele Anca in Anda, ca sa evite cacofonia. Anca Calugareanu nu suna prea bine. Cand era deja o vedeta a muzicii usoare, Ancuta a descoperit ce zacea in sufletul ei: folkul! Incet-incet a inceput sa invete sa cante cu doua degetele. A reusit sa-si arate personalitatea si a cucerit prin sinceritate, castigand si respectul oamenilor de cultura. Leopoldina Balanuta a invitat-o sa recite alaturi de ea la Teatrul Mic”, povesteste Florian Pittis.

Anda iubea foarte mult teatrul, dar era prea scunda pentru Institut. A dat de nenumarate ori la institut si de fiecare data, era respinsa din cauza inaltimii. Dar nu s-a lasat pana n-a intrat, in 1984.

Au trecut 15 ani de cand Anca Miranda Calugareanu a plecat dintre noi, lasandu-ne mostenire cantecele sale, risipite prin fonoteca Electrecordului. Inainte de a muri (15 august 1992), Anda Calugareanu i-a spus sotului sau: “Tati, fa in asa fel ca, dupa moartea mea, lumea sa nu ma uite!”. Pentru o astfel de dorinta-testament, colegii ei au ales ca averea lasata de Anda sa nu devina o comoara ingropata pe veci. Dovada ca Anda Calugareanu mai traieste este albumul “Dorinta-Testament”.

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: