Prima pagină > Valori Romanesti > Mari Actori – Draga Olteanu-Matei

Mari Actori – Draga Olteanu-Matei

Draga Olteanu Matei (n. 24 octombrie 1933, București) este o apreciata actrita de comedie, ce a jucat pe scena Teatrului National Bucuresti, in numeroase filme si la televiziune. Reprezentanta a generatiei de aur a teatrului romanesc, Draga Olteanu Matei are un palmares foarte bogat. A jucat in 90 de filme, in peste 50 piese de teatru si 100 roluri in Televiziune.

A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” in 1956 iar in luna septembrie a aceluiasi an a debutat in piesa „Ziaristii” de Alexandru Mirodan. De-a lungul carierei sale a jucat in diferite piese de teatru: „Coana Chirita” dupa Alecsandri, pentru care a scris si un scenariu de film în doua serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași 1987), „Gaitele” de Kiritescu (1977), „Caruta cu paie” de Mircea Stefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Stefanescu Delavrancea, „Domnisoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica in noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e in sala” de Ion Baiesu etc. Pe scena Teatrului National a mai jucat în „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, in „Crima pentru pamant”, o dramatizare dupa romanul cu acelasi nume al lui Dinu Sararu.

A avut o cariera plina de succes si in Televiziune unde a avut aparitii memorabile in programele de varietati si de Revelion. A facut un cuplu memorabil cu regretatul Amza Pellea jucand-o pe Veta, sotia lui Nea Marin, in numeroase show-uri TV si în filmul artistic „Nea Marin miliardar”.

Dupa pensionarea sa din Teatrul National (2007) s-a retras la Piatra Neamt unde a infiintat compania teatrala Teatrul Vostru pentru care afirma ” Acest teatru pentru amatori este sufletul meu” cu care are spectacole de succes atat in tara cat si in strainatate, apare in show-uri de televiziune unde este apreciata si sarbatorita la justa ei valoare, a fost pentru o buna bucata de timp imaginea vinurilor Murfatlar, fara sa primeasca niciun fel de onorariu pentru aceasta reprezentare.

Deasemenea, Draga Olteanu-Matei a lansat audio-book-ul “Golitatea inconjura, iar foamea da de-a dreptul”, ce cuprinde retete in versuri si in proza culese, scrise si povestite de indragita actrita. La evenimentul inaugararii cartii au luat parte nume mari ale teatrului şi cinematografiei, prieteni dragi ai actritei, care au tinut sa ii fie alaturi si sa deguste din celebrele parjoale, gatite chiar de Draga. Printre invitati s-au numarat Marin Moraru, Gheorghe Dinica, Rodica Mandache, Ion Lucian, Iurie Darie, insotit de Anca Pandrea, Mitica Popescu, Monica Davidescu, Sanda Marin, Ion Cojan, Valentin Uritescu, Ileana Stana Ionescu si Mircea Albulescu. Petrecerea s-a prelungit pana dupa miezul noptii, timp in care oaspetii au savurat atat gustarile servite, cat si retetele povestite cu talc de Draga.

Este casatorita de multi…multi ani cu dr. Matei despre care si acum afirma, ca cel mai bine se simte:

Acasă cu soţul meu. Obişnuiam să petrecem împreună noi doi toate sărbătorile, nu doar Revelionul. Ne îmbrăcam frumos, puneam muzică bună, ne uitam şi la televizor şi dădeam calificative unuia sau altuia. Ne simţeam foarte bine acasă atunci, cum ne simţim şi acum. Ce preferam? Ce prefer şi în ziua de astăzi, muzică bună, clasică, de bună calitate, fie că e vorba despre compozitori români, fie străini. Ce mă deranjează foarte mult sunt textele de proastă calitate şi temele alese. Noi ne luptăm foarte mult pentru limba română şi mă doare când văd că oamenii noştri maimuţăresc occidentul cu formule de tipul „OK”, „cool”, etc, fiindcă datoria noastră, a tuturor actorilor români, este să ne apărăm limba.

Anul trecut Draga Olteanu Matei a implinit 55 de ani de cariera si cu aceasta ocazie a fost invitata in emisiunea Observator la Antena 1. Vezi AICI interviul de 9 minute.


Musafiri de Revelion

Gaina Cultivata

Biznis

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: