Prima pagină > Valori Romanesti > Mari Actori – Marin Moraru

Mari Actori – Marin Moraru

Marin Moraru este un celebru actor roman de teatru si film. Marin Moraru s-a nascut pe 31 ianuarie 1937, in Bucureşti intr-o familie modesta, de muncitori, intr-o zi de vineri, cand afara ningea cu fulgi mari. Nu a cochetat de mic cu recitari, poezii sau cantecele, viitorul „diamant”al teatrului si filmului romanesc slefuindu-se incetul cu incetul. A dat examen la Politehnica, a vrut sa se faca inginer ori aviator, numai ca nepotrivirea „de caracter” s-a simtit foarte repede si a hotarat sa-si incerce sansa de actor. A dat examen, nu a reusit „din prima”, asa ca a fost admis doar ca „audient”. Asta se intampla prin 1957. Intra din a doua „incercare si a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (I.A.T.C.) „I.L.Caragiale” , clasa profesor Dina Cocea, promoţia 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamita Dandanache din piesa “O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale.

După absolvirea facultatii, a activat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul Lucia S. Bulandra (1968-1971) şi la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” (1971-1974).

De 45 de ani este casatorit cu aceeasi femeie Lucica Moraru de care il leaga o profunda dragoste si prietenie, si pentru ca se cununa pe 29 februarie, ii place sa glumeasca:” noi o putem aniversa numai din 4 in 4 ani. Ne-am cununat pe 29 februarie. Asa ca, socotind din 4 in 4 ani, avem doar… 11 ani de cand ne-am luat!”. Nu au copii dar iubesc mult animalele si in special pisicile.

După o perioada in care a predat in calitate de conferentiar universitar la I.A.T.C. Bucureşti (1974-1980), s-a reintors in anul 1980 la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, unde este actor si in prezent. Din anul 2002 este Societar de onoare al Teatrului National din Bucureşti. Azi, in 2009, fostul audient celebreaza 52 de ani de teatru si vorbim despre el ca despre o valoare nationala. Un actor care a uluit lumea teatrului – „specialisti”, spectatori si colegi – cu creatiile sale antologice. Spectacole precum „D’ale carnavalului”, „Leonce si Lena”, „Nepotul lui Rameau”, „Capul de ratoi”, „Umbra”, „Troilus si Cressida”, „Ocolul pamantului”, „Trei gemeni venetieni”, ori, dupa Revolutie, „Tache, Ianke si Cadar”, „Egoistul”, „Crima pentru pamant” l-au avut si il au in fruntea distributiei…

In film Marin Moraru cunoaste consacrarea deplina pe parcursul anilor 1970 si 1980, cand este distribuit in roluri importante din filme-cult ale vremii, regizate de Manole Marcus (Actorul şi salbaticii, Operatiunea „Monstrul”), Dan Pita (Filip cel Bun, Concurs, Faleze de nisip) sau Horea Popescu (Cuibul de viespi) etc.

Actorul care a facut onoare scolii romanesti de teatru si film a primit in data de 2 martie 2009 premiul pentru intreaga cariera la Gala Premiilor Gopo. Aceasta reprezinta recunoasterea legitima pe care lumea filmului de la noi o acorda contributiei importante pe care a avut-o Marin Moraru la istoria ultimelor 4 decenii de cinematografie din Romania. Plin de energie si vitalitate la 74 de ani, modest si boem, a facut din mesreria sa o „profesiune de credinta” si este Cetatean de Onoare al Municipiului Bucuresti.

Citeste un interviu recent realizat de catre ziaristii de la Adevarul cu Marin Moraru aici: LINK

Puteti viziona aici un interviu cu Marin Moraru realizat de catre Eugenia Voda in cadrul emisiunii „Profesionistii”.

Interviu

Caldura Mare

Aspirina si piramidonul

Un film profund realist

Lache si Mache

Lache si Mache

Operatiune Monstru

 1. fanstoya
  7 februarie 2011 la 09:21

  In primele 2 poze din galerie este Octavian cotescu, nicicum Dem Radulescu. Rusinica…

  • 7 februarie 2011 la 11:52

   da da am sesizat si noi asta, am editat in stress articolu si daia, se mai intampla. In orice caz ambi sunt exceptionali.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: