Prima pagină > Valori Romanesti > Mari Actori – Octavian Cotescu

Mari Actori – Octavian Cotescu

Octavian Cotescu (n. 14 februarie 1931, Dorohoi – d. 22 august 1985, Bucuresti) a fost un actor roman de succes, din generatia de aur. Activitatea sa artistica cuprinde numeroase roluri interpretate in teatru, film, teatrul de televiziune și teatrul radiofonic. Activitatea de scena a fost dublată si de o cariera didactica de profesor universitar la Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC) „I.L. Caragiale” din București, unde a ocupat si functia de rector in perioada 1981-1985.

Octavian Cotescu a urmat ciclul primar din str. Toma Cosma din Iasi (1938-1942), Liceul National (1942-1944), Liceul Militar din Iasi, mutat la Timisoara si Pitesti care a fost desfiintat in 1945. Revenit la Iasi reia cursurile Liceului National. Elev in clasa a VI-a, al Liceul National din Iasi, Octavian Cotescu sustine, in toamna anului 1946, examenul de intrare la Conservatorul Iesean reusind cu rolul Mircea Vadu din „Cumpana”, isi sustine examenul de diploma la Institutul de Teatru Matei Millo in 1950. Este repartizat, la absolvire, la Teatrul Municipal din Bucuresti, debutand îin „Padurea” de Nikolai Ostrovski, la 12 mai 1951. La Iasi, tanarul Octavian Cotescu se vede atras de scena, de spectacolul teatral, fapt ce il determina sa se prezinte in fata unei comisii de selectie pentru colectivul de teatru al organizatiei „Apararea patriotica”. In activitatea sa de actor se poate numara multe filme artistice, piese de teatru, teatru de televiziune dar si teatru radiofonic. A ocupat functia de rector la IATC „I.L. Caragiale” din Bucureşti in perioada 1981-1985. A fost un actor renumit incepand sa joace piese de teatru inca din anii de liceu la Iasi. A absolvit in anul 1950 Conservatorul de Arta Dramatica din Iasi dupa care a fost transferat la Teatrul Buleandra din Bucuresti. In ultimii ani de viata a fost rector al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC) din Bucuresti (1981-1985). A decedat la data de 22 august 1985 lasand in urma o cariera de invidiat pentru orice mare actor.

Un film profund realist

Angela

Pomul care face ciori

Icoane pe sticla

Vanzatorul de sticle goale

O aventura sub pamant

Calendarul unui Parazit

In gara la Medgidia


 1. 10 ianuarie 2011 la 11:49

  Fratilor Octavian Cotescu s-a nascut in 1931 la HUSI judetul Falciu la aceea vreme actualmente jud.Vaslui.Tot la Husi s-a nascut in 1897 si marele actor Alexandru Giugaru.Toate bune!

  • 10 ianuarie 2011 la 12:12

   multumim pentru precizari. Nu te contrazicem.

 2. mehigh
  12 ianuarie 2011 la 10:12

  Dar cum e pînă la urmă? Că și pe alte surse apare tot Dorohoi.

  • 12 ianuarie 2011 la 11:26

   Nu stim nici noi. Important e cariera acestui mare Actor si nu locul in care s-a nascut.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: