Prima pagină > Aparte > 10 Lucruri pe care nu le stiai despre Anul Nou

10 Lucruri pe care nu le stiai despre Anul Nou

1. Serbarea anului nou cu artificii si petarde nu este o traditie crestina. Lafel ca impodobirea bradului de craciun ea se trage dintr-un obicei al paganilor.

2. Scopul rachetelor si artificiilor de revelion era unul de a indeparta spiritele rai, pentru a intampina astfel anul nou in lipsa necazurilor si semnelor rele. Paganii credeau ca razboinicul Zeu Wotan ar bantui ca un strigoi prin aer impreuna cu armata sa, in cautare de victime. Pentru al inlatura pe acesta, paganii pocneau si produce zgomot. Scopul de astazi al artificiilor este de a ne distra.

3. Romanii serbau pentru prima data anul nou pe data de 1 ianuarie 153 i.d.C. Totodata cu aceasta ocazie, inceputul de an a fost si mutat de pe data de 1. Martie pe data de 1. ianuarie. Romanii priveau pana atunci data de 1 martie ca inceput de an.

4. Sarbatoarea de anul nou poarta in multe tari europene numele Popei Silvester I, decedat pe data de 31.12.335 d.C. la Roma. In limba italiana revelionul se numeste Notte di San Silvestro, in franceza Reveillon de la Saint-Sylvestre, in poloneza Sylwester, in ceha Silvestrovské oslavy, in spaniola Esperanto Silvestro iar in limba germana Silvester.

5. Calendarul liturgic a introdus in anul 813 d.C. ziua de 31 decembrie ca zi de sarbatoare. Toti care poarta numele de Silvester isi serbeaza pe 31. decembrie adica de Revelion, ziua onomastica.

6. Anul nou se serba pana in anul 1582 pe data de 24. decembrie. Odata cu trecerea la calendarul gregorian, inceputul de an a fost mutat in memoria Popei Silvester pe data de 1 ianuarie.

7. Evreii „sarbatoresc” anul nou pe data de 7 Octombrie ghidandu-se dupa sfanta carte Tora in care ziua de 7 Octombrie 3761 i.d.C. este mentionata ca ziua in care lumea a fost creata. Aceasta zi insa nu le ofera evreilor un motiv de bucurie, ziua de 7 octombrie fiind considerata o zi de sarbatoare sfanta in care nu se munceste si nu se serbeaza. Este mai degraba tratata ca pe o zi de odihna.

8. China, Koreea, Vietnam si alte tari asiatice sarbatoresc revelionul la sfarsitul lui februarie mai exact in prima zi de luna plina dupa cea de la sfarsitul lui ianuarie.

9. Rusii sarbatoresc pe 31 decembrie craciunul si nu anul nou. Anul nou se serbeaza la rusi dupa calendarul iulian pe data de 13 ianuarie.

10. Musulmanii nu sarbatoresc craciunul si nici anul nou, ambele sarbatori avand la baza radacini crestine respectiv pagane. Lor le este chiar interzis sa participe la asemenea evenimente sau sa le ureze de bine celorlalti cu ocazia craciunului sau a anului nou.

Cele scrise mai sus nu se indreptate in nici un caz impotriva religiei Crestine, Musulmane, sau oricarei alte religii. Acestea sunt in majoritate fapte istorice. Pentru mai multe detalii consultati manualele de istorie.

Categorii:Aparte Etichete:, , , , ,
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: