Prima pagină > Aparte > 10 Lucruri pe care nu le stiai despre Craciun

10 Lucruri pe care nu le stiai despre Craciun

1. Mos Craciun, cel pe care il cunoastem noi azi a fost inventat de catre compania Coca Cola in anul 1931. Din acest motiv el poarta si culorile celebrului brand american, rosu si alb. Renul Rudolf a fost deasemenea inventat in scopul unei campani de publicitate in anul 1939.

2. Mos Craciun nu a fost de la inceput un batran barbos corpulent. Cu timpul imaginea lui a fost modificata pana s-a ajuns la cea de astazi. El este defapt o combinatie intre Sf. Nicolae si Christkindlein.

3. Isus nu s-a nascut pe 25 Decembrie. Ultimile cercetari ale istoricilor si oamenilor de stiinta arata ca Isus s-ar fi nascut candva prin primavara pe data de 17. Iunie ’02 i.d.C. Oamenii de stiinta s-au orientant in acest studiu dupa steaua Betleemului si au calculat astfel aparitia acesteia la momentul respectiv corespunzand astfel cu data de 17. Iunie ’02 i.d.C. deasemenea, data de 25 Decembrie nu este mentionata in Biblie precum ziua de nastere al domnului Isus Hristos.

4. Pe data de 25 Decembrie paganii sarbatoresc „Ziua Nasterii” fiind ziua de nastere a zeilor „Mithras” si „Sol„. In aceasi zi, Romanii sarbatoreau „ziua renasterii a soarelui invincibil” in latina „Dies Natalis Solis Invicti„.

5. Craciunul nu a fost o sarbatoare oficiala pana in anul 350 d.C. atunci cand Popa Julius proclama ca „nasterea lui Isus” sa fie sarbatorita pe data de 25 decembrie si nu in alta zi. In legatura cu aceasta zi de sarbatoare el mai declara urmatoarele: „Am facut acest lucru pentru a le usura paganilor romani sa se converteasca la crestinism.”

6. Impodobirea bradului de craciun este un obicei german. Primul brad a fost impodobit la Strasbourg in secolul al 17lea. Acest obicei german se trage insa dintr-unul mult mai vechi care provine dintr-o traditie pagana ce se leaga de solstitiul de iarna.

7. In secolul al 17lea sarbatoare de Craciun a fost interzisa in Massachusetts / SUA fiind considerata de catre gruparea religioasa a puritaniilor o sarbatoare extravaganta.

8. Pe data de 24 Decembrie 1914 , in timpul Primului Razboi Mondial, trupele britanice, franceze si germane au ajuns la un acord sporadic de armistitiu sarbatorind astfel ziua de Craciun in pace. Dealungul timpului ziua de Craciun a fost legata de multe evenimente istorice precum destramare regimului UDSSR. Oare o intamplare???

9. Melodia celebra „Jingle Bells”, compusa de catre un popa din Boston / SUA pe numele lui James Pierpoint a fost initial o melodie compusa pentru sarbatoarea de Ziua Recunostintei (Thanks Giving Day) si nu pentru cea de Craciun.

10. Litera X din abrevierea „X-mas” este derivata din litera greaca „Chi„, care este si prima litera a numelui lui Hristos in alfabetul grecesc. Inlocuirea cuvantului „Christmas” cu abrevierea „X-Mas” este, dupa cum cred unii, incercare de a elimina si inlocui aspectul religios al acestei sarbatori cu unul comercial.

Cele scrise mai sus nu se indreptate in nici un caz impotriva religiei Crestine sau oricarei alte religii, sunt pur si simplu in majoritate fapte istorice. Pentru mai multe detalii consultati manualele de istorie.

Categorii:Aparte Etichete:, ,
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: